Real email address is required to social networks

Szemnyomás mérés

Kollégáknak Szemnyomás mérése Tonometria A szemnyomás mérése egy fájdalommentes, néhány percig tartó fontos vizsgálat, amely a szemészeti vizsgálatok elengedhetetlen részét képezi.

2016 03 08 Ingyenes szemnyomás mérés Szabadkán

Nagyon fontos lenne, hogy minél sűrűbben, rendszeresebben megmérjük az állatok szemnyomását, hogy az enyhe nyomásemelkedést is időben észrevegyük, amikor még nincsen ennek észrevehető tünete. Ezért az éves védőoltások illetve állatorvosi rutinvizsgálatok alkalmával is el szoktuk végezni ezt a pár perces mérést.

Amikor már a tulajdonos számára is észrevehető szemnyomás mérés nyilvánul meg a magasabb szemnyomás glaukóma, zöldhályogsokszor már későn derül erre fény.

  1. Kérjük adja meg az email címét, és elküldjük Önnek a jelszó visszaállító linket.

Ugyanis ez az állapot rövid időn belül gyógyíthatatlan látásromlást illetve vakságot okozhat. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy a glaukóma ugyanúgy fájdalmas az állatok számára is, mint az embereknél, csak ez sokkal kevésbé észrevehető a gazdi számára, mivel az állatok másképp jelzik az ilyen jellegű fájdalmat.

Miért veszélyes a magas szemnyomás?

A szemnyomásmérés tonometria menete A mérés szemnyomás mérés előtt érzéstelenítő szemcseppet csepegtetünk az állat vizsgálandó szemébe. A megfelelő mérés elvégzéséhez az állatnak ülő vagy hason fekvő helyzetben kell lennie.

szemnyomás mérés

Sokszor megkérjük a tulajdonost, hogy maradjon az állat látóterében, ezzel is nyugtatva az állatot, ugyanis ha az állat ideges, vagy erősebben fogjuk meg, ill. Ettől függetlenül a szemnyomás értéke a nap folyamán is változhat, az esti órákban rendszerint magasabb az értéke.

A szemnyomás mérésére különböző eszközök léteznek az állatorvosi gyógyászatban.

  • Látás rövidlátás iol
  • Szemnyomás mérés (Tonometria) - kutya, macska
  • Felelős a gondolkodás látásáért

Rendelőnkben egy kisméretű kézi eszközt használunk, az ún. A TonoPen egy applanációs tonométer, amelynek kúp alakban végződő végét többször hozzáérintjük a szaruhártya középső részéhez, miközben diszkrét nyomást fejt ki a szaruhártya felületére.

Mi a magas szemnyomás?

A nyomáskifejtés közben a szaruhártya belapul, és ezt érzékeli a TonoPen. Minél nagyobb a szem belső nyomása, annál kisebb lesz a belapulás mértéke. Az eszköz a többszöri méréseket átlagolja és a kijelzőjén egy átlagértéket ad meg higanymilliméterben. A másik eszköz, a Schiötz-tonométer, amely szintén a szemnyomás mérésére szolgál.

Ennek a használata már kicsit nehezebb, így megfelelő tapasztalatot és gyakorlatot igényel az alkalmazása, hogy pontos eredményt kapjunk.

  • A látás romlik a fáradtságtól
  • Szemnyomás mérése - Szemészeti Központ
  • Szemüsomssichsuli.hu – Szemüveg % engedménnyel, akár 1 órán belül !
  • Erika Optika - Szemnyomásmérés
  • Hogyan kell képezni a látást
  • Hogyan történik a szemnyomás-mérés? - EgészségKalauz

Ennek az eszköznek a talpát kell a szaruhártya közepére helyezni, amely segítségével egy súlyt helyezünk a szaruhártya felületére és emiatt következik be a szaruhártya benyomódása. A fentieken kívül van más elven működő tonométer is.

szemnyomás mérés

Ilyen eszköz a TonoVet, amely szintén ponntosan méri meg a szemnyomást. Ennek a használata során nem szükséges érzéstelenítő szemcseppet alkalmazni, mert nem ér hozzá szemnyomás mérés szaruhártyához.

EXTRA AJÁNLÓ

A normál szemnyomás értéke kutya és macska esetében 10 és 20 Hgmm közé esik. Egyetlen magasabb nyomásérték alapján viszont még jelenthető ki, hogy az állat glaukómás.

szemnyomás mérés

Ha a többi részvizsgálat eredménye negatív a szemészeti vizsgálat során, akkor egy bizonyos idő elteltével mindenképpen meg kell ismételni a tonometriás mérést. Nemcsak a magas szemnyomás kiszűrése a cél a tonometriás vizsgálat során, hanem az alacsony szemnyomásé is.

Ugyanis bizonyos szembetegségeknél pl. Fenyves Ildikó.