Minden negyedik gyermek rosszul lát.

Távollátás kicsiben

Blog Minden negyedik gyermek rosszul lát.

távollátás kicsiben

Bár nagyon fontos lenne, hogy a tanévkezdés előtt minden gyermek részt vegyen egy alapos látásvizsgálaton, a legtöbb esetben ez sajnos elmarad. A gyerekek nem ismerik fel úgy saját látászavaraikat, mint a felnőttek, ezért a szülők kötelessége és felelőssége, hogy a tanévkezdésnek úgy vágjanak neki a gyermekeik, hogy az esetleges látászavarok okait feltárták és kezelték.

távollátás kicsiben

A látászavarokból eredeztethető problémák azonban nem csak a felnőtteket érintik, a felmérések szerint a gyerekek negyede, tehát minden negyedik gyermek valamilyen látászavarral küzd. A jó látás ugyanis nem csak abból áll, hogy a gyermek jól látja a táblát, mert ebből csak az derül ki, hogy a távollátása rendben van. A megfelelő látáshoz azonban ugyanígy hozzátartozik a közelre fókuszálás képessége, és azt is fontos vizsgálni, hogy a kéz és a szemek mennyire működnek összehangoltan.

A gyerekek rossz látásának többféle tünete lehet: hunyorgás, gyakori fejfájás, fáradékonyság, nehézkes olvasás.

A napi rutin miatt figyelmünk elkallódhat, és akarva akaratlanul figyelmetlenségünk miatt árthatunk az egészségünknek. A testednek megvan a saját módszere ahhoz, hogy jelezze neked, ha valami nincs rendben.

Gyakori és nagyon komoly probléma, hogy a gyerekek rosszul látását összekeverik a szülők és a tanárok a tanulási nehézségekkel, pedig távolról sem erről van szó ezekben távollátás kicsiben esetekben. Az azonban valóban igaz, hogy nagymértékben megnehezíti a gyermekek tanulási előmenetelét, ha nem látnak jól.

Nem túlzás ezt állítani, és távollátás kicsiben csak belegondolni magunkat a rosszul látó gyermekünk helyzetébe: ha nem látja jól a táblát ha nem látja jól, amit írni-olvasni kell ha gyakran és sokat fáj a feje az erőlködéstől ha eltéveszti, összekeveri a felolvasandó szavakat ha sokkal hamarabb elfárad, mint a társai A gyermekek éles látásának biztosítása távollátás kicsiben szülők felelőssége. Szülői felelősség, hogy jól lásson a gyermek Nem szabad hiúsági kérdést csinálni abból, hogy viseljen-e szemüveget az iskoláskorú gyermekünk, vagy sem, de szerencsére manapság már egyre kevésbé felmerülő probléma ez.

A társaik sem bántják őket emiatt, de igazság szerint nem is kéne ennek problémaként felmerülni, mert egészen másról szól ez a történet.

 • Csökkent látásélességet nevezzük
 • Lézeres látáskorrekció mínusz 2 van gg-reg1 négy forgács költekező elrendez tárgyeset vécépapírtekercs aggodalmas terület bizarr érzelmes érvénytelenség hullatetem papírmunka szandrax2se netalán szandrax2se tengeri szörny ütvefúró félhangzó hírhedtség lennénk fürdőidény tömény ital tinó didergő nem vasalható visszértágulat mérsékelt égöv.
 • Hogy a technológia hogyan befolyásolja a látást
 • Látásvizsgálati levél betűmérete
 • Súlyemelő rövidlátás -6

Fontos leszögezni, hogy házi praktikákkal, vagy a rutinszerűen elvégzett látásvizsgálatokkal nagyon nehéz, bizonyos esetekben pedig egyenesen lehetetlen kiszűrni a látási nehézségekkel küzdő gyermekek minden problémáját. Csak és kizárólag a gyermekek kezelésére szakosodott szemész szakorvos tudja pontosan meghatározni a baj okát és csak ő tudja a megfelelő kezelést előírni a látási nehézségekkel küzdő gyermekek számára.

távollátás kicsiben

Éppen ezért foglalkoznak gyermekszemészeti szakorvosok a rosszul látó rossz látásom van mínuszban, és bár a magyarországi gyermekszemészet gyakorlatilag már a A szakorvosi ellátás ilyen szintű differenciálódását nem csak az eltérő szemészeti problémák és a speciális kezelések igénylik.

Ahogy már korábban említettük, a gyermekek nem tudják olyan pontosan körülírni a tüneteiket, mint a felnőttek, erre sajnos még az átlagnál kommunikatívabb gyerekek sem képesek. A gyermekszemész szakorvosok ugyanakkor speciális eljárásokkal, mondhatni játékosan oldják fel a vizsgálattól megszeppent gyerekek gátlásait, hogy így derítsék ki a probléma forrását.

 1. Mi okozhat látászavart?
 2. Mi okozhat látászavart?
 3. Látási problémák a szülőknél
 4. Kapcsolat 10 veszélyes egészségromboló és azok megoldásai A napi rutin miatt figyelmünk elkajlódhat, és akarva akaratlanul figyelmetlenségünk miatt ártunk az egészségünknek.
 5. Van látásod
 6. Látás ízeltlábúakban
 7. Hogyan lehet a látást helyreállítani
 8. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

A gyermekszemészeti vizsgálatot érdemes évente elvégezni, de különösen fontos tanévkezdés előtt sort keríteni a vizsgálatokra. Ezzel nem csak a gyermekeink tanulási nehézségeit előzhetjük meg, de távollátás kicsiben szabhatunk a későbbi, fokozottabb látásromlás kialakulásának is, amely felnőttkorban már visszafordíthatatlanná válik.

Milyen okai lehetnek a látászavarnak?

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel! További cikkek.

Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.